zondag 3 juni 2012

TV-sfeer-beelden Beatrixstraat Avondje NAC


Woorden schieten mij tekort, tranen niet
Iedereen die hier toen een keer is bijgeweest kan niet anders dan hier een brok van in zijn keel krijgen.

zaterdag 2 juni 2012

40 jaar nac-supporters: de parel van het zuiden

Klik hier voor een mooie docu over de NAC-supporter op nac.nl , met prachtige verhalen uit de jaren 70 en uitspraken door Wit Kerkhoven, Richard Sommen en Chris van Nijnatten. Beatrixstraat etc.

Dit roemruchte logo komt uit die tijd, en blijft voor mij persoonlijk het échte NAC-logo

uitspraken uit de video:
We willen op een bijzondere, afwijkende manier ons laten horen en laten gelden: als de punten niet komen,dan komen de decibellen wel ofzo, die sfeer.

Hoe is de échte NAC-supporter te typeren?
-Grote bek! Ja..eigenlijk wel, als je het afzet tegen wat we nou eigenlijk voorstellen! Ik bedoel, die prijzenkast die past in mijn binnenzak :-)
-Iemand die het beleven van een wedstrijd belangrijker vindt dan de kwaliteit van de wedstrijd. Want als je het echt van het voetbal moet hebben, dan word je door NAC wel eens in de steek gelaten. Alleen het wordt zo vaak zo ongelofelijk goed gemaakt doordat we het zelf dan maar overnemen.
-De aanhangers van NAC kunnen invloed hebben op de wedstrijd: als ze op het juiste moment anticiperen op de wedstrijd. Dat maakt het heel speciaal in Breda. Het moet net zo zijn als in Engeland, waar het publiek zich ook eigenlijk alleenmaar laat horen, als de ploeg het nodig heeft, of als de ploeg toegejuicht moet worden. Dat is de essentie van de waarde van een goed thuispubliek.

Wij vinden dat we de mooiste club van eh...., nou.... laa'k zeggen.... van Nederland hebben!

vrijdag 1 juni 2012

Stukje in de Rat en gedenkteken Beatrixstraat

Petros ijvert in de Rat voor een gedenkteken voor het oude NAC-Stadion aan de Beatrixstraat.

Hij schrijft ook leuke dingen in zijn stukje over wat ze vanuit de zolderrkamer (VIP-room :-) van hun familie die aan het stadion woonden konden zien: 

Maar je zag ook wat zich achter de tribune aan de Beatrixstraat afspeelde….Er werd daar stevig geplast, onbekommerd, open en bloot, alsof wij er niet op stonden te kijken. Zo hoog in de hemel snoof je de luchten op van vette worst , kroketten, en verschaald bier ….die geur vergeet je nooit meer, en doet je nog steeds watertanden.

Voor de wedstrijd waren er regelmatig pogingen om illegaal over het hek te klauteren om geld uit te kunnen sparen…als je wat geduld had, wachtte je tot de 2e helft begon dan kon je meestal zo het stadion in lopen….de suppoosten legden je geen strobreed in de weg. Oom agent liet zich voor de wedstrijd vaak op andere plekken zien en had in die tijd nog een super plaats in een rijtje met andere dienders op het veld. Van alles was er te zien vanuit onze VIP room….was de wedstrijd saai…geen punt er was genoeg te zien…Volendammers met de bekende klederdracht, Schreeuwende arrogante Rotterdammers, overtuigd van alweer een overwinning op ons brave NAC, lallende supporters, die het clubhuis bezocht hadden en de weg naar de tribune niet meer konden vinden.
(knip)
 In die tijd kwamen veel mensen met de fiets naar ons cluppie. Die fietsen lagen vaak in de bermen van de Bernardssingel. Als kind was je geïmponeerd door het aanzwellende lawaai uit het stadion als NAC een gevaarlijke aanval op touw had gezet, en dan was het weer OOOOHHH, als een bal net voor het doel afzwaaide. Even na kwart over 4 kwamen de eerste toeschouwers weer terug gewandeld op zoek naar hun auto en konden we vaak aan de gezichten al aflezen of we de 2 punten hadden verdient, of dat het niks was geworden. Tja, toen speelden we nog voor 2 punten.


donderdag 31 mei 2012

Sjoer Mossou: Avondje NAC, een liefdesverklaring

Prrachtig boek over het avondje NAC aan de beatrixstraat. Als je ook maar iets met NAC hebt is het een genot om te lezen, kippenvel en tranenin de ogen. Maar ook supporters van andere clubs zullen veel dingen herkennen, enzelfs voor iemand die niets van voetbal weet is het leuk om te lezen.

Als NAC-supporter bezorgt alleen de foto op de omslag me al kippenvel. Dat beeld heb ik zo vaak gezien als ik aan kwam lopen richting kaartjes-verkoop. Ik hoorde dan al het gezang uit het stadion, en ging harder lopen: zo snel mogelijk "erbij zijn", bij al die ander mafkezen die ieder keer maar weer in het stadon zaten, of we nu bovenin stonden, degradatievoetbal speelden, of in de 1e divisie. De sfeer, daar ging het om, en die was er!


 citaat uit het boek:
Toen we ons plekje hadden ingenomen , tegen het hek, links van het doel aan de Beatrixstraat, keken  we steeds even naar de B-side, met grote ogen. Daar  gebeurde het, dat was wel duidelijk. 
Schuin van onderaf hadden we een mooi zicht op het vak, waar in de koude avondlucht een grote condenswolk uit opsteeg. De mensemassa, dicht opeengepakt, leek er voortdurend in beweging. Er steeg steeds een krachtig gezang op. Handen klapten in de lucht. Eén supporter steeg voortdurend boven iedereen uit, balancerend op een muurtje, dirigerend met woeste armgebaren. 'Die gek daar is Siep' zei mijn broer.

Geweldig!
Het enige jammer vind ik dat Sjoerd te laat geboren is: de jaren 70 heeft hij niet meegemaakt. De jaren rond de promotie in '93 zijn mooi, ik was er ook bij. Maar in mijn beleving waren de jaren 70 echt legendarisch.  Wachten is op iemand die zo smeuig kan schrijven over zijn herinneringen aan die jaren.

woensdag 30 mei 2012

Het oude NAC-stadion aan de Beatrixstraat, Breda

Waarom was het zo speciaal daar? Omdat het voor een deel mijn jeugd heeft gekleurd? Ik weet het niet. Alle herinneringen aan de Beatrixstraat staan duidelijk in mijn geheugen gegrift, en roepen sterke emoties op.
De meeste van jullie zullen deze voorbeelden wel herkennen (wordt nog aan gewerkt)

-"Dun Christ" die met een bak met kroketten (en halve rookworsten?) de tribunes afliep. Als er dan iemand bovenaan een kroket kocht, werd eerst het geld over de hoofden van iedereen heen doorgegeven, waarna de kroket de omgekeerde weg naar boven aflegde.
-De kleine gastjes die achter de goal aan de beatrixstraat tegen het hek stonden (volgens mij had je daar vroeger ook bankjes). Als een speler van de tegenstander een bal onder de recameborden uithaalde, deden ze flink "spouwen".
-10 minuten in de 2e helft, 0-3 achter, in polonaise over de tribune
-miljoenklappers, ingegraveneen paar dagen voor de wedstrijd, die over de hekken werden uitgehangen en een minutenlang geknal gaven




Maar ook  in de jaren 90 kon het er spoken, avonden om nooit te vergeten, iedereen zat bovenop het veld en leefde intens mee met de wedstrijd, en ik was erbij:
Het was een koude novemberavond in 1993 toen Sparta op bezoek kwam in de Beatrixstraat, NAC kwam al snel met 0-2 achter. Maar in de dreigende, opzwepende geluidsorkaan waarin het stadion vervolgens transformeerde, werden de Rotterdammers haast letterlijk Breda uitgeblazen: 4-3! Na afloop sprak Spartaan Winston Bogarde de legendarische woorden dat hij 'dít nog nooit had meegemaakt'. ,,We hebben verloren van de NAC-fans.“ Kippenvel stond hem op de potige armen. 

Taferelen die kenmerkend waren voor de veel minder professionele tijd van toen. Bengaals vuur op de tribune, door fans beschilderde varkens of kippen op het veld en vocale originaliteit uit 10.000 kelen vormden de vaste ingrediënten van een Avondje NAC. 
(stuk uit een artikel in BNdeStem


Avondje NAC, NAC-Cambuur Leeuwarden,

21-03-1992
Verloren wedstrijd, maar mooie intervieuws met Jo Jansen, kleedkamerbeelden, en natuurlijk ons onvergetelijke stadion aan de  Beatrixstraat.


Mijn eerste NAC-wedstrijd

Hoewel mijn vader (Jos Beenhakkers) een fervent sportman was, en jarenlang in het eerste van NAC had gevoetbald, was het mijn Ome Christ (Beenhakkers) die mij meenam naar het NAC-stadion.
Mijn vader had het denk ik te druk met de winkel Sporthuis Rijvers, die hij samen met Kees Rijvers had opgezet na zijn actieve voetballoopbaan, en later samen met mijn moeder (Tiny Moll) voortzette.

Samen met mijn neef Pierre ging ik op 11-jarige leeftijd op een zondagmiddag in 1970 naar NAC-Ajax. Het stadion aan de Beatrixstraat was stijf uitverkocht. Wij hadden kaartjes gekocht in de voorverkoop op de sigarenzaak aan de Nieuwe Haagdijk.
Er stonden toen nog geen hekken om het veld, alleen reclameborden. Samen met mijn neef klom ik over de reclameborden en ging op de grond naast de goal zitten. Dat mocht toen allemaal nog. Van de wedstrijd kan ik me niet veel meer herinneren, alleen dat ik af en toe de bal naar de keeper rolde. Ik vond het geweldig vond om al die bekende voetballers van Ajax in het echt te zien, en dat ik 's avonds bij studio sport mezelf zag staan juichen naast de goal bij de 1-1 van NAC. Apetrots was: ik had mezelf op TV gezien! Bijna niemand wist het, maar ik was er toch trots op.

Toen ik een jaartje ouder was mocht ik zelf naar het stadion, soms met vrienden. Ik had geen seizenkaart, maar ging bijna alle wedstrijden. Eerst nog op de zondagmiddag, later op de zaterdagavond.

2 jaar later speelde NAC weer een keer gelijk tegen het Ajax dat net de Europ-cup had gewonnen. Ik weet nog dat ik dacht dat NAC voor mij toen de beste club van Europa was: ze haddenimmers gewonnen van de winnar van de Europa-Cup!

Ik herinner me dat ik eerst bij de spionkop ging staan, maar al snel op de latere B-side terecht kwam. Dat was toen nog een klein klupje jongelui (ouder dan ik) die midden bovenaan stonden op de overdekte tribune aan de lange zijde. Het waren zeker niet meer dan 100 mensen, ik weet nog dat Wiet Kerkhoven erbij was. We zongen rare en leuke liedjes, "1-2-3, wir fressen pappagai" enzo. Het was echt heel gezellig en spontaan.
Als je laat aankwam moest je door een hele menigte mensen naar boven. Niemand wou dat je voor zijn neus kwam staan, maar ik ging helemaal naar boven: daar was het te doen.

Toen het later de echt B-side werd ging ik weer bij de spionkop staan. Als het massaal werd ging voor mij de lol eraf, en de intimiteit weg.
Ik vond deze foto op internet, met een pijl erop, precies waar ik ook altijd stond.

Jos Beenhakkers, mijn vader

Mijn vader Jos Beenhakkers speelde ook voor NAC, net als zijn broer Christ Beenhakkers, met oa Kees Rijvers, Bram Lussenburg,  Lou van de Linden, Jan Kools, Leo Canjels, Henk van de Langenberg, Toon Grauwmans en Geert Rijmenam.
Later heeft hij een sportwinkel Sporthuis Rijvers op de Haagdijk 72 gehad samen met mijn moeder Tiny Moll (eerst samen met Kees Rijvers). Zie hierover ook hier.

1945-46
 In het seizoen 1945-1946 werd NAC kampioen in de Zuidelijke Competitie. Op het NAC-terrein werd toen deze foto gemaakt. Eerste rij van links naar rechts Charly (=Karel) Bouwmeester, Leen Engelsman, Jan Pirard, Kees Rijvers, Herman Bouwmeester. Staand van links naar rechts Theo Pels, Lou van de Linden, Jos Beenhakkers, Cor Groos, Jan Kools, Jan Dielemans, en (slechts gedeeltelijk zichtbaar) trainer Jan Blom.



 1950
 Staande: Cees Michielsen, Jos Beenhakkers, Jan Kools, Piet van Twist, Bram Lussenburg, Louis Timp. Zittend: Leo Canjels, Henk Matheeuwissen, Henk van de Langenberg, Toon Grauwmans, Cees Bruininckx. 



Later speelde hij ook nog voor Baronie, hier een foto uit 1954-55.
Hij is daar ook nog lange tijd trainer geweest van de jeugd.
Zelf ging ik ook mee rond 1967, met 50 kinderen partijtje-spelen (op een kluit achter de bal aanlopen)  op een van de bijvelden op woensdagmiddag.





NAC-beelden 93/94 - 94/95

Mooie beelden uit de roemruchte Beatrixstraat, met veel vuurwerk.
Let niet op de muziek, geluid uitzetten helpt ;-)


Playlist NAC Youtube


Bekerwedstrijd Treffers -NAC, 2011

Oktober 2009
De wedstrijd in de derde ronde van de KNVB-beker is aangemerkt als risicoduel. Daardoor is er geen losse verkoop. Alleen leden van De Treffers kunnen kaartjes kopen, enkel in de voorverkoop en vier stuks per persoon. Supporters van NAC moeten met een verplichte combiregeling naar Groesbeek afreizen. 

Gelukkig woon ik sinds een paar jaar in Groesbeek, en kan lopend naar het stadion, eindelijk weer eens een uitwedstrijd bijwonen :-)
Een kaartje regel ik via een buurman wiens zoontje bij te Treffers speelt.
Ik ga dicht op het uitvak staan (een soort geimproviseerd gevangenis-vak), en het is daar een gezellige boel. In de rest van het stadion niet, want de wedstrijd was binnen 10 minuten gespeeld, dus werd er als tijdverdrijf maar lustig op los gezongen door de meegereisde NAC-supporters. Ik ben benieuwd hoe het was geweest als er nog meer NAC-supporters waren geweest.
Onbetwist hoogtepunt van de westrijd is de invalbeurt van Davy van Verseveld in de tweede helft, die recht voor het uitvak komt te spelen. "We love you Dave, we do" "Davy laat je kont eens zien..." Davy in Oranje...."

Omroep Gelderland: 
"Het NAC-publiek vermaakte zich vooral met liedjes over Treffers-invaller Davy van Verseveld."

De Gelderlander (link)

"De enige bij De Treffers die gisteravond wél lol beleefde aan de met 1-6 verloren bekerwedstrijd tegen NAC, was invaller Davy van Verseveld.

De middenvelder van de Groesbeekse hoofdklasser stapte breed lachend van het veld. Hij was al erg tevreden dat trainer Johan de Kock hem een kwartier voor tijd liet invallen tegen de profs.

Maar dat de supporters van NAC hem vervolgens met veel gevoel voor humor het volle kwartier hartstochtelijk toezongen, vond hij helemaal geweldig. " Ik vond ze erg grappig", sprak Van Verseveld. "Ik dacht eerst: wat is dit nou? Hoorde ik ze opeens 'Davy in Oranje' zingen. Je bent druk met de wedstrijd bezig, maar hoort ze natuurlijk wel. Na afloop heb ik naar ze gezwaaid. Stonden ze te juichen. Voor mij. Mooi toch?"

Ook na het laatste fluitsignaal zongen de fans uit Breda niet voor de eigen spelers, maar rolde nog maar eens het 'We love you, Davy' en 'Robert, neem die Davy mee' van de zwaarbeveiligde staantribune.

Mooi voor de 20-jarige middenvelder natuurlijk, die ook nog met het shirt van zijn directe tegenstander Ellery Cairo naar huis ging. Maar dat de supporters van NAC zich allang niet meer met de wedstrijd bezighielden, zei ook alles over het krachtsverschil tussen de eredivisionist en de hoofdklasser. "

Hier nog een verslag van de combilozen over deze avond

Albert Brosens, Hup NAC, Clublied Breda

het clublied van "de parel van het Zuiden"


Olé Olé NAC Olé - Olé Olé NAC Olé

Hee Hee Hee Hee
HUP NAC - HUP NAC - HUP NAC
Hee Hee Hee Hee
HUP NAC - Zal nooit verloren gaan !

Zoveel jaren lang al is ons NAC
de parel van het Zuiden
NAC spreekt ieder jaar opnieuw een woordje mee
Lang Leve NAC !

Hee Hee Hee Hee
HUP NAC - HUP NAC - HUP NAC
Hee Hee Hee Hee
HUP NAC - Zal nooit verloren gaan !

Wat hebben we een voetbalclub hier tussen Mark en Aa!
Dat is ons goeie ouwe NAC !
Die ploeg van toffe jongens is de trots van heel Breda
Want Brabantse supporters leven mee !
Is NAC dan aan de bal, ja dan hoor je overal

Hee Hee Hee Hee
HUP NAC - HUP NAC - HUP NAC
Hee Hee Hee Hee
HUP NAC - Zal nooit verloren gaan !

Zoveel jaren lang al is ons NAC
de parel van het Zuiden
NAC spreekt ieder jaar opnieuw een woordje mee
Lang Leve NAC !

Stadonfotografie NAC stadion Beatrixstraat

Geen fancy foto's, maar "gewone plaatjes" die degenen die er geweest zijn weer de sfeer van toen laten proeven: stadionfotografie heet dat in Engeland.
Meeste foto's zijn van Marco Magielse, die ook de foto van de omslag van 'Avondje NAC' van Sjoerd Mossou maakte


volle bak tribune beatrixstraat.
De kroketten van deun Christ werden van rechtsonder naar linksboven doorgegeven, het geld kwam in omgekeerde richting terug

volle bak lange zijde vak A-B-C

achterkant van de staantribunes A-B-C

Later kwamen er dranghekken om te voorkomen dat iedeaan naar voren viel als er een doelpunt gescoord werd.
Dat hielp, nu viel niet meer de hele tribune om, maar werden de voorsten die bij de dranghekken stonden geplet ;-) 

doorkijk naar hoofdtribune vanaf Beatrixstraat

als je schuin achter de gaol stond was di precies wat je zag (door de hekken ennetten heen dan :-)

Mooi overzicht van de tribune aan de Beatrix-straat, lekker vol tegen elkaar aan staan

dinsdag 29 mei 2012

Sporthuis Rijvers

Sjoerd Mossou schrijft in zijn prachtig boek "Avondje NAC":
"Het is bijna niet meer voor te stellen, maar tot het begin van de jaren negentig had de drieendertigvoudig international en voormalig bondscoach een eenvoudige zaak in sportartikelen: Sporthuis Kees Rijvers, voor al uw sportartikelen. De selecties van JEKA en Baronie bestelden er jarenlang hun trainingspakken, en als je lid was van een Bredase amateurclub kreeg je tien procent korting. De collectie was niet echt hip, maar Rijvers had veel trouwe klanten,
(...)
Toen hij in Breda zijn eigen sportzaak had, werkte hij tegelijkertijd bij PSV, de KNVB en FC Twente."

Een prachtige anekdote, zo lijkt het. Dat van die 10% korting klopt helemaal, ook van de niet-hippe collectie (zie foto's). Andere dingen kloppen helaas niet. Ik schrijf dit omdat vanaf ergens tweede helft jaren 60 mijn vader en moeder de winkel alleen dreven, en Kees Rijvers er door een zakenconflict met mijn vader nooit meer in de winkel is geweest. Toen Kees Rijvers werkte bij FC Twente, PSV en de KNVB werd Sporthuis Rijvers gerund door mijn vader en moeder..




Een avondje NAC door de NOS

Een avondje NAC, een fenomeen in het Nederlandse voetbal. Ontstaan in de jaren zeventig onder leiding van de vader van de huidige trainer van NAC Breda, Bob Maaskant. In die jaren was NAC een van de eerste clubs van Nederland die wedstrijden ging spelen bij kunstlicht. In Breda bracht en brengt dat magie. Trommels, en leuke deuntjes zijn not done. Want een avondje NAC verkoopt zichzelf. Een poging tot verklaring.